24 Mart 2013 Pazar

14 Mart proje görüşmesi notları... Levent Şentürk

-->
14 03 2013
Levent Şentürk
Proje görüşmesi, notlar

Tuğba Abaklı
Vaziyet planını lekelere bölmekten söz etti. Yeni bina önerileri getirdi. Rotayla binaların ilişkisini kurmaktan bahsetti. Bir labirent kurmaktan söz etti. Fabrikanın tarihini birinci, Alman-Türk ilişkisini ikinci rota olarak anlattı. Konvansiyonel kentsel araçlar kullanmak yerine, rotanın bir konstelasyon oluşturmasının daha önemli olduğu yönünde eleştirdik.

İrem Turhan
                  Alanlara bölünmüş bir vaziyet planı vardı. Teleferik sistemine benzer sürekli bir hat oluşturan kuleler ve tırmanma sistemi önerisi. Alanın sınırlarını daraltan, adeta ‘internalize’ eden bir yaklaşım dikkat çekiyor. Tırmanmanın homojen olamayacağı konusunda uyardık. İç yaratmanın tehlikelerinden bahsettik.

Nursima Aladağ
                  Kubbeli giriş binasını arşiv olarak programladı. Yere dair bir müze fikri var. Yanındaki L binayı ofis binası olarak önerdi. Alana 3 ana giriş sağlıyor. Araç otoparkı güney uçta tanımlı. İçeriye araç girişi vermiyor. Çok geniş bir boşlukta bisiklet ve yaya yolları bulunuyor, alanın doğu yarısında. Suyu kanallarla alana taşımayı öneriyor. Gastronomik bir alan yaratıyor. Girişin karşısındaki binayı zeminde yararak restoran ve cafe öneriyor. Hangarın kesiti: 2 büyük kabuk öneriyor, ortak bir fuaye ve bir drive-in sinema. Atölyeler: Üretilen şeylerin kente doğru sergilenmesi. Panayırın kent çeperine taşınması gerektiği, Arzu’nun uyarısı. Bireysel atölyeler öneriyor. Atölyelerin olduğu bölgede üç binanın kullanımına dair plansal şema önerileri var. Bireysel atölyelerin yanında atriumlar ve yaşam alanları var. Mevcutta korunan bir yapıya eklemlenen ek yapı ya da kabuk var. Kent içinde duraklar yaparak, bunların anıtsal kulelerin yeşil renginde olmasını sağlayarak bir dil birliği kurmayı tasarlıyor. Bunlar sergi, satış, küçük üretim kioskları veya yönlendiriciler olabilecekler. Pei’nin rüzgâr kulesine bakmasını önerdik, su kulesi tasarımı için.

İsmail Bolat
                  İki kültür, iki renk, iki kule, iki sokak. Bunun bir kültür klişesi yaratabileceği konusunda uyardık. Görsel işitsel ayrımını koyuyor. Görüşmeyle ilgili üç temel talebimizden haberdar olmadığı anlaşıldı.

Buket Pilan
                  Güneyde bir yeşil alan tanımlanmış. Burada tırmanma kuleleri var, bunlar fazla homojen ve tekrara dayandığı için uyardık. Konser alanı zeminini, yükseltili bir grid olarak kurmasını önerdik. Havada yüzen bir köprüler ağı önerisi var. Alanı asimetrik bir geometriyle bölmesi olumlandı. Aynalarla yapıları duplike etmek önerisi. Motokros alanını göletten uzaklaştırmasını önerdik. Aynalarla kaplı yüzeylerle dans programlarını eşleştirmesini önerdik. Plansal izleri ışın halinde transfer etmesini önerdik. Endüstri alanından konut alanına, ve tersi.

Sümeyra Yürekli
                  Eğlence, roller coaster, industrial theme park gibi önerileri var. Big’in kentsel kolaj zeminine bakmasını önerdik. Ticari eğlence ile sanatın uzlaşmazlığını sorgulayacak bir vaziyet planı önerisi getirmesini önerdik. Heykel, mekanik düzenekli heykeller, Tinguely tarzı heykeller, roller coaster ve bienal ara kesiti. Paten ve kaykaydan söz etti. Patenle gezilen, sanat galerisi ve müze gibi alışılmadık program önerileri konusunda cesaret verdik. Creative leisure diye yeni bir program önerebileceğini söyledik. Kreativ Kuartier için creative leisure.

Ercan Çam
                  Productive transformation diye bir kavram önerdi. Bilim ve teknoloji akademisi binası. Kütüphane binası, eğitim kısmının binaları. Bilim Teknoloji merkezinde bilim/eğitim üretimleri sergilenecek. Endüstri parkında aletlerin açık havada pratik edilmesi. Endüstri temalı park. Hizmet binası ve ofisler. Açık hava müzesinde endüstriyel teknoloji sergileniyor. Arkasında da endüstri müzesi var. Soyut sanatsal üretkenlik, resim, heykel, seramik, atölyelerinin büyük mekanları. Cam sanatları atölyesi, ve daha bir sürü uzayıp giden program silsilesi. Arzu bu aşırı kalabalıklığa itiraz etti. Tüm alanı boşaltıp, her yeri inisiyatiflerin dönüştüreceği boş hacimler haline getirmesini önerdik.

Ayşe Nur Saltı
                  Hala iki boyutlu kalan bir çizim getirdi. Teması yoktu, endüstri alanıyla konut alanını bağlayan bir düşünce yoktu. Verili alanın küçük bir parçasında sıkışıp kalmıştı. Alanları birbirine dikmeyi unutmamak gerektiğini hatırlattık.

Yiğit Uçar
                  Experience and challenge art diye bir tema önerdi. Yapılar arasındaki boşlukları dokumak önerisini getirdi. Foto kolajlarla bunu anlatmayı denemiş. Yapıların ne oldukları tanımsız kaldığı için eleştirildi. Mimari bir dile ihtiyaç olduğunu vurguladık.

Elif Koyuncu
                  Pullu bir cephe kaplamasıyla rüzgarda ürperen yüzeyler yapılabileceğini önerdi. Rüzgarın temsiliyete indirgenmesini eleştirdik. Üçüncü boyutun eksikliğini gözlemledik.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder